14 Haziran 2012 Perşembe

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI (VOL:2)

2. KISIM: MİNİBÜSLER

Merhaba yaz aylarında ortaya çıkıveren sivri sineklerim.
Merhaba senato üyeleri!
Merhaba yurdumun en nadide çiçekleri.

Bilindiği üzere, dolmuşların bir üst levelına ''minibüs'' deniliyor. Eğer yamulmuyorsam dünya'da bir tek bizim ülkemizde ''minibüs'' kavramı mevcut sevdiceklerim.

İçlerinde döner halde bırakılmış CD'lerin,
''beni bir tek sen anladın, sen de yanlış anladın'' ,
''senin duanla mı yaşadım ki, bedduanla öleyim?'',
'' ölüm dediğin nedir ki gülüm? ben senin için yaşamayı göze almışım!'' vb. tarzında yazıların bulunduğu, hızlı fakat konforsuz taşıma araçlarıdır minibüsler...

Minibüs şoförleri şehir trafiklerinin yıldırıcı etkisi nedeniyle agresif kişilikli insanlardır. Belirli aralıklarla ''var mı parasını göndermeyen?'' veya ''para üstü almayan kaldı mı?'' şeklinde haykırarak sesini yolculara duyurma ihtiyacı hissederler. Aynadan bol bol yolcuları sert bir ifade ile kesip, fazla yolcu aldığı için söylenen yolculara da kızmak gibi ilginç görevleri vardır.
Minibüs şoförleri o kadar fonksiyonel kişilerdir ki, aynı anda hem telefonla konuşup hem para alıp - üstünü verebilen, hem de şerit değiştirme suretiyle arkadaşı olan diğer minibüs şoförünü sollayarak türlü komiklikler yapabilirler.
Şahsım adına şahit olduğum en ilginç minibüs şoförü repliği şudur:
  • ''Arkadan vermeyen kaldı mı?''
(Minibüs şoförleri hakkında sanırım yeterince atıp tuttum.)

Minibüsler o kadar ilginç yerler ki, gündüz ne kadar sıkıcılarsa geceleri de o derece eğlenceli oluyorlar. Gecenin bir yarısı minibüse binen bir sarhoş ve club tarzı bir müziği son ses açmış minibüs şoförü ile adeta ''mini-disco'' tadında yolculuk yapabilirsiniz. (true story!)

Minibüsler aynı zamanda bize fantastik bir dünya'nın da kapılarını açar sevgili bal dudaklarım. Minibüsün o boğucu havasında yolculuk etmeye çalışan bir kişi olarak, yanınızda oturan teyzenin telefonunda çalan ''İsmail YK: Nerdesin?'' melodisi sizi dumura uğratmakla kalmaz, aynı zamanda da ruhsal olarak değişime uğramanıza neden olur.

Her ne kadar minibüslerin kaldırılacağı yönünde çeşitli dedikodular yapılıyor olsa da, İstanbul trafiği düşünüldüğünde bunun pek de mümkün olacağını sanmıyorum sevgili elma yanaklılarım.
Bu kadar çok saçmaladıktan sonra ciddi bir tespit yapmış olmama şaşıran varsa eğer, onların sırtını sıvazlıyorum... =)))
Hoşçakal sevgili okur. Gene geleceğim. Üzülme sakın.

5 yorum:

  1. mınıbuste yasadıklarımı kıtap halıne getırıcem:) o kadar anı cıkar:)
    bu arada mimledim senı yapar mısın bılemedım ama:)
    sevgıler

    YanıtlaSil
  2. Güzergah makamı önemsiz olarak bir minibüsteyiz... Şoför kendinden beklenileni yapıyor; doldurdukça dolduruyor. İlk bindiğimde gözüme çarpan oturan: 14 Ayakta: 16 tabelası, tutunabilmek için yer arayan birisinin elleri ile kapanıyor. Bu kişi minibüsteki 46. kişi olması dolayısıyla madalyayı hakediyor.

    47. yolcuyu almak için kasan sürüye dayanamayıp arkalardan sesleniyorum: Kaptan .okunu çıkarmadın mı sence de. Arkayı 8ledik haberin var mı diyorum...

    Adam da güzel abim çok haklısın da şimdi şöyle bi durum var dedi ve ekledi; Ben şimdi bu yolcuyu almasam, akşam vakti zaten. Arkadan gelecek minibüs de boş değil ki. O da almazsa kaldı burada. Yani mecbur alıyoruz idare edin azıcık. Sen geç abim şöyle abi sen de kay biraz hanım abla otursun yanına...

    Adam alanında sensei olmuş da haberim yokmuş. Mık diyemedim lafının üstüne :D

    YanıtlaSil
  3. ''bana neden yorum yapılmıyor? ben saksı değilim! en çok bana yorum yapmalılar!'' diye höykürdüğüm bir anda gördüğüm bu yorumlar beni mutlu etti :)) bunu söylemeden geçemeyeceğim :))
    *** erdost valla minibüs şoförleri başlı başına incelenmesi gereken bir konu :) kendilerinin ciddi görevleri var :)

    *** biricitconsungunlugu mim için teşekkürler :) en kısa zamanda yazmaya çalışıcam :)

    YanıtlaSil
  4. aynı höykürmeleri ben de yaşıyrum ama yorum yapanım yok Çocuktribi... -bir bloggerın dramı

    YanıtlaSil
  5. Sirk Ucubesi bazen kendi kendime yorum yapasım geliyor benim. Blog dünyasında yalnızlık bu olsa gerek :)

    YanıtlaSil