28 Mayıs 2013 Salı

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN HALAY KILAVUZU

Merhaba hayatımın en meşhur viyadüğü olan bloğumun yaşama referansı okuyucularım.

Yakın zamanda varlığımla şenlendirdiğim bir düğünde ''halay'' kavramı üzerine fazlasıyla gözlem yapma şansı yakalayarak bu ''halay kılavuzu'' nu hazırladım.

A-) TANIM
  • Uzaktan bakıldığına elele tutuşmuş birden fazla canlının, çalan müzik eşliğinde peristaltik hareketlerle bir sağa, bir sola, bir ileri, bir geri hareket ettikleri aktiviteye HALAY denir.
  • Karadenizli olmamdan mütevellit ''halay, horonun düşük titreşimli halidir.'' de diyebiliriz.
B-) HALAY ÇEKMEK
  • Halayın nerede, ne zaman ve ne şekilde çekileceği tam bir muamma olduğu için, halay her seferinde farklı bir bilinçle ve heyecanla çekilir. Bu durumda halayı oluşturan bireylerin kanındaki alkol seviyesi, içlerinde bulunan sinir-stres katsayısı, havada bulunan nem oranı ve daha bir çok parametre önemli rol oynar.
  • \o/\o/\o/\o/\o/\o/ ile ifade edilir.
C-) HALAY BAŞI
  • Sosyal yaşantısının olağan rutinlerinden sıyrılarak dev bir sorumluluk yükünün altına girme cesaretini gösteren lider kişilere ''HALAY BAŞI'' denir. Arması ise ''beyaz mendil'' dir.
  • Toplumsal bir içgüdü ile hareket eden halay başı, halay çekilen yerde eline tutuşturulan beyaz mendili sallayarak sorumluluğunu kabullenir ve kitleleri peşinden sürüklemeye başlar.
  • İyi bir halay başı iç içe geçmiş halkalardan oluşan halay topluluğunu doğru şekilde yöneterek zincirleme halay kazalarını tam zamanında engellemeyi başarmalıdır.
  • Halay başı milleti coşturacak ''tey tey tey'' veya ''hobaaa'' şeklinde lanse edilen haykırışları en doğru şekilde yapabilmelidir. Ayrıca ayaklarını halaya uyduramayanlara karşı her zaman şefkatli, yerinde gözü olanlara karşı ise her daim uyanık olmak durumundadır.
  • Halayın en çılgın anında halaydan koparak davulcu ile karşılıklı oynamalıdır. Elinde mendilini sallayarak yere eğilen davulcunun üstünden atlamak, halay çekenlerin karşısına geçerek ''şapppiiiii'' diyerekten çılgın atmak herkesin harcı olmasa gerek...
  • Tarihte bilinen en ünlü halay başı ise MAHMUT TUNCER dir. (kaynak: Meydan Larousse)
D-) HALAY PSİKOLOJİSİ
  • ''Millet halaya kalktı ben de kalksam mı? İyi de kimin elinden tutucam ki? Ya alınmazsam? Neyse kuzenin elinden tutayım o zaman... EVET! SONUNDA HALAYDAYIM! BAŞARDIM! Bir - iki adım ileri, üç topuk sallanarak geri... Yapıyorum galiba lan. Tüh bak milletin ayağını takip edeyim derken adımı kaçırdım. :( Neyse tamam sakin olmalıyım. Umarım halay başı fark etmemiştir. :( Zaten herifteki sosyal sorumluluk bende olsa şimdiye belediye başkanı olmuştum ya neyse... OHA! DAVULUN RİTMİ DEĞİŞTİ! HALAY MI DEĞİŞİYOR? EVET HALAY RESMEN DEĞİŞTİ! :( Bi dakka yaa... Bu oynadığımız neydi ki? Çok kasıldım şuan. :( Çıksam mı acaba? Zaten o kadar kötü oynuyorum ki en sonda kaldım. :( Birazdan küçük çocuklar da serçe parmağımı kaparsa cidden rezil olucam. :( En iyisi çıkayım ben. Zaten sana ne halaydan değil mi? Çıkıyorum... Çıkıyoru... Çıktı... ÇIKTIM!''

8 yorum:

  1. \o/\o/\o/\o/* mendil verdim eline :D

    YanıtlaSil
  2. halay denilince akla gelen iki şeyden mahmut tuncer'e yer verip flash tv'yi es geçmen yazının bilimselliğini zedelese de genel itibariyle mükemmel bir yazı daha. çok etkilendim ;))

    YanıtlaSil
  3. mail kutusunu açmamla gülümsemem bir oldu, teşekkür ediyorum efenim :)) profil fotoğrafınız çok manidar :))

    YanıtlaSil
  4. çok samimi söylüyorum ki hiç sevmem belkide beceremediğimden :D

    YanıtlaSil
  5. 1800lerde Yaşayan Kabarık Elbiseli Kız :) Kullanıcı adı en yaratıcı olan blogger sensin sanırım :) yorum için teşekkürler :) becerememe konusunda yalnız değilsin :p

    YanıtlaSil
  6. sesli güldüm.güzel tesbitler yapılmış.özellikle halay başı konusunda..unutmadan anneler babalar çocuklarını pistten alsınlar diye de anons edilmesi lazım.değilse eksik kalır gözlem. :))

    YanıtlaSil
  7. yorum için teşekkürler Onur :) zaten zincirleme halay kazalarının en büyük sebebi çocuklardır :) pistten alınmaları onların kaderi :D

    YanıtlaSil